Image Image Image Image Image Image Image Image Image

7 10.2017

NLP & ihmeellinen ihmisyys & Hanna – UUTTA MEILLÄ!

October 7, 2017 | By |

NLP – mitä on NLP???

Kaksi vuotta sitten Rakas Ystäväni tutustutti minut kirjainlyhenteeseen NLP. En ollut kuullut NLP:stä mitään ennen, mutta aihealue kiinnosti minua heti – ihmisyys ja mielen ihmeet. Mielen toiminta ja hallinta. Ihminen. Koen päivittäin suurta kunnioitusta ihmisyyttä kohtaan. En tiedä mitään niin ihmeellistä kuin ihmisen elämä. Sen ihmeellisyyden voi nähdä, mikäli vain avaa silmät ja katsoo syvälle vastapäätä olevan ihmisen sisimpään, sinne asti, minkä hän haluaa minulle näyttää. Ja niinkuin voit arvatakin.. Kyllä, minähän lähdin NLP-koulutukseen Tammikuussa 2016!

Taustaani….

Onnellisuus ja kiitollisuus.. Jo yli 10 vuotta sitten halusin muuttaa negatiivisuutta itsessäni positiivisemmaksi. Unelmanani oli, ja on edelleenkin, kauniimpi mieli. Sain vinkin kirjasta, nimeltä The Secret – sehän on kulttibook – Sex And The City-elokuvaa myöten. Tein harjoitteita, etsin positiivisia aspekteja arjestani, joka päivä. Ja onnistuinkin. Onnistuin tuntemaan kiitollisuutta monista sellaisista asioista, joita en ennen ollut ympärilläni huomannutkaan. En tiennyt, että olin aloittanut suunnitelmallisen elämän opiskelijan matkan. Elämäni silloisiin tapahtumiin kuuluivat mm. niin monen muunkin kokema avioeroprosessi, rakkaan isoäidin kuolema ja tietysti kaikki muukin tässä mainitsematon, positiivinen ja negatiivinen. Ajattelin, kaduin, erittelin, rakastin, tunsin kaikki tunteet, joita vain osasin ja itseltäni hyväksyin. Kaikki tunteet eivät kuitenkaan olleet positiivisia ja aloitin työskentelyn niiden muuttamiseksi. Etsin hyviä puolia joka paikasta ja pikkuhiljaa löysinkin. Opettelin ajattelemaan itsestäni positiivisemmin ja hyväksyvämmin. Vein uuden, positiivisemman asenteeni joka paikkaan, minne menin, töihin, ystävien luokse, perheeseeni. Vastakohtaisuudet eivät kestä toisiaan kovinkaan kauaa ja niin minun matkani jatkui erilaisin tapahtumin, tietysti positiivisin ja negatiivisin. Tänään olen kiitollinen jokaisesta menneisyydessäni kohtaamastani käänteestä.

Olen tehnyt kauneusalalla asiakastyötä yhteensä 26 vuotta. Työnkuvani prioriteetti on asiakkaan palvelu ensinnäkin sen palvelun mukaisesti, jonka hän on minulta varannut. Toinen asiakaspalveluun kuuluva työnkuva on ollut asiakaskäynnin toteuttaminen mahdollisimman miellyttävänä, sillä toivonhan tapaavani jokaisen kävijän uudelleenkin. Me kaikki tiedämme, että jokainen päivä ei ole välttämättä se paras päivä arjessa kulkiessamme. Siksipä työnkuvaan kuuluu myös asiakkaan päivän muuttaminen miellyttävämmäksi, nostaa hänen mielialaansa niillä keinoilla kuin vain osaan. Voi olla, että hänellä on kova stressi tai kiire, tai jopa suru. Tämän työnkuvan toteuttamiseksi käytän ensinnäkin ammattitaitoani toteuttaa ostettu palvelu parhaalla mahdollisella tavalla. Ja olen kehittänyt näiden vuosien aikana “asikaspalveluintuition”. Käytän edelleenkin – yksinkertaisesti – omaa tiedostamatonta vaistoani, vai sanoisinko intuitiotani asiakastilanteessa asiakkaan kohdatessani ja luodakseni hänen kanssaan yhteyden. Yleensä tunnen välittömästi, millainen asiakkaan tunnetila on hänen sisään tullessaan. Täysin tiedostamatta aavistan, että nyt tässä tilanteessa saattaisi olla parantamisen varaa tai näen heti kuinka hän säteilee ovesta sisään tullessaan. Tiedänkö mitään niin ihanaa kun asiakkaan mieli paranee siinä palvelun aikana? No en juurikaan.. Sillä, asiakas ei ole minulle vain “asiakas” – vaan ihminen, jonka kohtaan tänään ja neljän viikon päästä ja taas neljän viikon päästä. Vuosia. Vähän kuin ystävä. Ja tiedän kuinka tärkeää meille on meidän tunnetilamme. Tässä kehossa, jossa vietämme koko elämämme. Tällä keholla ja tällä mielellä me kohtaamme elämän jokaisena päivänä, jokaisen hetken. Positiivinen mieli tuottaa huomattavasti enemmän positiivisia huomioita ympäristöstämme ja näin negatiiviset asiat ikäänkuin katoavat silmistämme. Lisäksi, kaikki positiivisuus tuottaa endorfiinia ja mitä lie kaikkia meille hyviä aineita, joita kehomme meille pystyykään tuottamaan. Jos minä pystyn teoillani tai sanoillani antamaan jollekin ihmiselle hyvän olon tunteen, miksi en niin tekisi?

Niin, minä tiedän millä mielellä asiakas tulee ovesta sisään – minä vain tiedän. En osaa sitä selittää enkä analysoida, enkä siksi edes yritä. Aloitan palvelun yleensä tarjoamalla kahvia ja teetä (ja pahoittelulla koska olen hiukan myöhässä :)), iloisella hymyllä ja tervehdyksellä – ja siitä se palvelu sitten alkaa. NLP-Practitioner koulutukseen mennessäni minua kiinnosti nähdä, että käytänkö jotain NLP-tekniikkaa tiedostamattomasti – ja kyllä käytän. Mm. samaistaminen – kyllä teen, täysin vahingossa. Monta muutakin asiaa – teen vahingossa. Tämän todettuani en ole niitä asioita sen enempää testaillut saati tutkaillut, sillä ne ovat asioita, joita me kaikki, sinäkin, tietämättämme teemme kommunikoidessamme toisten ihmisten kanssa. Mutta NLP puki ne minulle sanoiksi. Ja arkeni todisti ihanan NLP Trainerini, Marjukka Kallion opetukset tosiksi. Ja siitä se sitten lähti… Mopo lähti käsistä..! NLP-mopo siis. Ja minun matkani ihmisyyden tutkimiseen.

NLP Practitioner koulutus päättyi puolen vuoden kuluttua ja minulla oli käsissäni järjetön uteliaisuus kaiken maailman asioihin. Miksi sitä ja miksi tätä ja kuinka noin ja voisko olla…? Puhun töissä asiakkailleni suu vaahdossa hyvän veden merkityksestä, solujen tietoisuudesta, kaikista löytämistäni tiedon palasista – ja kadun sitä, etten lähtenyt opiskelemaan psykologiaa ja suren miksi minua ei kiinnostanut Sokrates ja Platon ollessani nuori. Ja sitten muistan. Siksi, että voisin olla juuri tässä ja juuri nyt. Ja taas olen onnellinen. Näin se elämä menee. Etsin tietoa ja saan sitä. Vastustan valtamediaa joissain asioissa, ja olen enimmäkseen avoin uusille, innovatiivisille ajatuksille ja teorioille. Huomaan, että uskon vapauteen. Muiden ihmetellessä jonkun käytöstä tai kiihtyessä muiden ihmisten toimista – minä kohautan olkapäitäni ja sanon: “Mut jos se haluu tehdä niin.” Vapaus. Vapaus on tärkein ja varmastikin vaikein toteutettava arvo tässä maailmassa. Jos joku haluaa olla hyvä ihminen – fine. Jos joku ei – fine. Jokaisella on vapaus valita jokainen hetkensä, missä sen viettää, kenen kanssa, mitä tekee ja mitä ajattelee – ja ihan mitä vaan. Minun asiani ei ole olla jotain mieltä jonkun toisen asioista ja valinnoista. Niin – se on aika vapauttavaa itselle huomata tällainen seikka.

NLP Master menee parhaillaan. Olen tehnyt satunnaiseti harjoitteita joillekin asiakkaille. Ja olen nauttinut joka hetkestä. Olen onnistunut auttamaankin ihmisiä, ja sehän on sellainen asia, joka saa minut aivan liekkeihin. Ja sitten – sain ajatuksen tehdä Masterin koulutukseen kuuluvan mallituslopputyön Flow-tilasta, lajina biljardi. Tuumasta toimeen.. Yllätyksekseni huomasin mukaan suostuneita mallitettavia olevan porukassa kaiken kaikkiaan 9! Eivätkä he olleet pelkästään suostuvia, vaan halukkaita! Mukaan tulijoita olisi ollut vielä monia, mutta aikani ei sitten enää riittänyt enempään. Mallitin näistä aktiivisesti kilpailevista urheilijoista Flow-tilaa, tein tilastot, päätelmät ja keräsin ratkaisumalleja. Ja taas – Hanna aivan liekeissä. Onnistuin. Mallitustyöni sai enemmän kuin hyvää palautetta sen esitellessäni koulutuksessa. Pystyin tarjoamaan näille osallistuneille pelaajille informaatiota flow-tilan saavuttamiseksi pelissä, NLP-harjoitteita ja keskittymisharjoitteita sopivan tilan saavuttamiseksi. Ja tässä minä nyt olen, kertomassa NLP-stä ja itsestäni. Mainostamassa, että olen olemassa, mikäli koet, että NLP-harjoitteet saataisivat jeesata sinuakin.

Löydät Hyvinvointi-välilehdeltä virallisempaa informaatiota NLP-stä, siitä missä asioissa siitä voisi olla hyötyä ja mitä asioita minä voin asian tiimoilta tarjota. Jos et löydä omaa aluettasi – soita ja kysy lisää! Tämä “pläjäys” tässä on enemmän kuin hienoinen tiivistelmä minusta, hyvinkin epävirallisesti kirjoitettu. Toivotan sinut tervetulleeksi kyselemään tai jopa varaamaan aikaa netistä, olen täällä sinua varten! Ja odottelen 🙂

Hanna Sokajärvi, NLP Practitioner